top of page

Ev Biracılığına Giriş

 

Evde çorba yapabiliyorsanız bira da yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan şey; merak ve sabır.

 

3 yıl önce ilk biramızı yaptığımızda Türkiye’de hammaddeye ulaşmak, gerekli alet ve gereçleri toplamak çok zordu. İlk biralarımızı cam damacanalarda yaptık, ardından boya kovası bulup musluk takarak prosesi geliştirdik. Artık bu gibi uğraşlara gerek kalmadı.

 

Bu blogu kurduğumdan beri en çok soruyu bira yapım aşamaları, hammadde tedariği ve ekipmanlar ile ilgili alıyorum. Düzenli bir yazı dizisi ile konuya el atmak sanırım herkes için yararlı olacak.

Ev biracılığına merak duyuyorsanız yapmanız gereken ilk şey butik biracılığa olan ilginin tüm Dünya ile paralel şekilde patlaması ile açılan web sitelerinden hammadde ve ekipman siparişinizi vermek. 1-2 günde kapınıza gelen ürünler bu yolda ilk adımınızı oldukça kolaylaştıracaktır.

 

Haksız rekabete yol açmamak için bu web sitelerini burada belirtmiyorum, kısa bir arama ile zaten siz de ulaşabilirsiniz. Yurtdışından sipariş sıkıntılı, gümrükte takılma olasılığı çok yüksek. Bu yüzden yurt-içi sitelerden alış-veriş yapmanızı öneririm. Hem sıkıntısız şekilde ürünler 1-2 günde kapınızda olur ve sorularına cevap alabileceğiniz kişilerle tanışmış olursunuz hem de yurt içinde bu işe yatırım yapan insanlara destek vererek her geçen gün daha çok kişinin bu hobi ile buluşmasına vesile olmuş olursunuz.

Son Yazılar

Tadım Etkinlikleri

Ev Biralarımız

Amsterdam Bira Turu - 1. Bölüm

Hakkımda

Please reload

Cam damacadan kova fermentere geçiş zaman aldı. 

Bir günde 2 bira yapabilecek şekilde kendimizi geliştirdik

Kendi emeğini yudumlamak gibisi yok, hele ki aile ve dostlar ile paylaşmanın keyfi çok ayrı. Aşağıdaki girizgâh bu keyfe varmanız için size yol gösterici olabilir, devamı da plan dahilinde olan bu yazı dizisi ile adım adım kendi ev biranızın ustası olabilirsiniz.

 

Önce akla gelen ilk soruları cevaplayalım;

  • Evde bira yapmak kanunen yasak değil.

  • Üretimde distilasyon süreci olmadığı ve işi aslında ‘doğa’ yaptığı için zehirli ürün çıkışı da yoktur.

Evde bira yapmadan önce mutlaka; 

 

1) Bir kitap edinin!  

İnternet aleminin yoğun ve karmaşık bilgi havuzunda çırpınmak yerine adım adım ve düzenli bir anlatım hem çok işinize yarayacak hem de bir çok sorunuzu kimseye ulaşmadan cevaplamanızı sağlayacaktır.

Okumak şart!

2) Bol bol video izleyin.

Ana proses adımlarının nasıl olduğunu görün. Karşılaşacağınız iş yükü ile ilgili bilginiz olsun. Farklı video kanallarında ev biracılığına dair birçok video mevcut.

 

3) 10 lt’nin üzerinde bir üretim planlıyorsanız bir yardımcınızın olmasında fayda var.

(Tam Tahıl üretimler için...)

 

4) İlk üretiminiz, 7-8 saat ayırabileceğiniz bir boş günde yapın. İş çıkışına sıkıştırmayın.

(Tam Tahıl üretimler için...)

 

5) Üretim gününden önce malzeme listenizi ve ön hazırlıklarınızı yapın.

 

Bu işe heveslenenler için de bazı ön bilgiler de vermek gerekirse;

  • Evde bira yapmak keyifli ama biraz da yorucu bir süreç. Sahip olduğunuz ekipmanları geliştirdikçe kolaylaşacaktır.

  • Yaptığınız işin büyük kısmı temizlik olacak. Özellikle de şişe ve fermenter temizliği önemli. (aşağıdaki caps bunu net olarak anlatıyor.)

  • İlk biranızı içmeniz 3-4 haftayı alacak bir süreçtir. Sabır.

  • İlk biranızda hata olması ve kötü bir sonuç alma ihtimaliniz yüksek. Yılmamak lazım.

  • Evde yaptığınız bira her halükarda piyasadan alacağınız herhangi bir biradan ucuz olacak.

  • Fermentasyon olan odada malt, maya, mayşe kokuları olacak.

  • Fermentasyonu 1 hafta boyunca kontrol etmeniz gerekli olduğu için üretim ve şişeleme aşamasına kadarki 7-10 günlük süreyi iyi planlamanız gerekli.

gerçekten de böyle...

Yeni başladığım bu yazı dizisi ile adım adım evde bira yapmanın anlatmayı sürdüreceğim. Bir sonraki yazıda gerekli malzeme listesi ve temel proses adımları listelenecek. Ayrıca dönem dönem bira kültürü üzerine yazılar da kaleme almak hedefindeyim.

 

Görüşmek üzere.

 

Bira Atölyesi

bottom of page