Türk IPA'ları Karşılaştırması ve Yerel Biracılık
Türk IPA'ları karşılaştırması ve Yerel Biracılık
Öncelikle bu resimde olmayanları ayrıca tekrar tatmaya çalışacağımı belirteyim, Frederik ve GaraGuzu Summer IPA yı da eklemek isterdim.
🍻Bira bu topraklardan doğdu, 2019 Göbeklitepe yılıydı. 2013-14 gibi bira tadımlarına başladığımızda ülkemizde üretilmiş bir IPA yoktu. Şimdi 5-6 farklı ürünü tadabiliyoruz. Bu bizler (tüketiciler) açısından gelişme, ancak yurtdışından gelen biralar da artık gelemeyecek gibi. Yani yakın bir gelecekte bir süre biz bizeyiz.
Tadım notlarına geçmeden; ülkemizde biracılık zor iş, ancak kraft küçük üreticiler için daha zor. Şu an için Yurtdışı hammaddeye dayalı ve önemli yatırım isteyen bir sektör. Bu yüzden ben belirli bir pozitif ayrımcılığı hak ettiklerini düşünüyorum ve eğer kötü bulursam da çok değinmiyorum :) (Teoman Hünal Bey’in Michael Jackson anekdotu da bu konuda içimi rahatlattı açıkçası 😂 Kendisi ile gerçekleştirdiğim yayın için Teoman Hünal ile Bira Kültürü ve Türk Biracılığı Sohbeti) Ayrıca büyük küçük herkesin zorlandığı önemli vergiler ve kısıtlar da söz konusu. Yani herkes aynı gemide aslında.
Bu yazı 3Kafadar IPA (GRAF) ve Bomonti Filtresiz IPA tadım notlarını ve genel durum ile ilgili hiç bir bağlayıcılığı olmayan kişisel görüşlerimin yanında bol miktarda lego figürü içerir. :)
Tadım notları kişisel ve bence herkes kendi deneyimi ile kararını vermeli, eleştirmeden olmaz, geliştiremeyiz, ama yapılan her şeyi de ilk anda kötülemek de (veya iyi bulmak) kolaycılık.
Türk Kraft biraları özelinde temel sorunun müşteriye ulaşmaktan ziyade sürdürülebilir kaliteli ürünü sunmak olduğunu düşünüyorum.
Bunun tabi çok fazla nedeni var, bu yazının konus değil.
📍Burada üretici dolum sonrası süreçte söz sahibi değil, bunu iyi yapsa, ki iyi yapacak altyapıya da hemen hemen hiçbiri sahip değil, sonrasında da satış noktalarını denetleyecek güçte olmaları mümkün değil.
Bu dezavantajları göz ardı edemeyiz ancak bu yine de kötü bira içmeye mazeret olmamalı. Kraft bira fanatikleri olarak almaktan ve içmekten vazgeçmeyecek olsak da. Genel müşteri kötü deneyimini unutmakta zorlanır.
Ne yazık ki bira olması gerektiğinden çok daha pahalı olduğu için bu seçicilikteki etkenler bir markanın hayatta kalmasına veya son bulmasına yol açabilir.
Biralara gelince; 😄
Öncelikle ne yazık ki notlandırmada sadece 3Kafadar IPA ve Bomonti Filtresiz IPA olacak. Diğer iki bira ne yazık ki şişede sorunlu olduğu için bu değerlendirme için dışarıda tutuldu. :(
Yaşadığımız olağanüstü süreçte uzun süre kötü koşullarda beklemiş olma ihtimalleri yüksek. (Uzun girişte bahsedilen konular)
🍻3Kafadar IPA:
Görüntü: Kehribar, saydam, köpük dolgun ama çok kalıcı olmadı.
Koku; Turunç, portakal, şeftali?, biraz akide şekeri. Şerbetçiotlarını ve bir IPA’nın geldiğini net olarak hissediyorsunuz.
Damak: İlk anda dolgun, orta-iyi gövdeye sahip. Acılık önde değil damakta vuruyor, turunç notaları ile de kompleks ve kalıcılığı iyi.Şerbetçiotu acılığı ile turunçgiller tatları iyi bir kompleklik yaratıyor.
Genel değerlendirme: Düşünmeden alınabilecek Türkiye’da üretilmiş başarılı bir IPA. Sanırım şu an en iyisi. Fıçıdan bulursanız çok daha iyi olacaktır.
Ev biracılığından gelmiş, reçete konusunda oldukça takık bu ekibe İstanbul'da yaptıkları bu güzel IPA için teşekkürler.
Hakkaten iyi 'bira yapmışlar, içiyoruz'. :)
🍻Bomonti Filtresiz IPA;
Öncelikle üretici büyük. bu tipte ilk denemesi.
İlk eleştirim; neden filtresiz? Sanırım bomonti ailesinin çok satan ürününün kardeşi olarak seçilmiş. Şişe, görseller şık.
Görüntü; sarı-portakal arası bir renk ve oldukça bulanık. Köpük beyaz yoğun ve kalıcı.
Koku; Kesik çimen ve çam kokuları önde, arkadan biraz narenciye aromaları gelse de çok baskın değil. Isındıkça ve köpük azalınca biraz daha ortaya çıkıyor.
Damak; önce acılık hissediliyor, sonra çimensi, lime ve alttan yine turunç, tropik meyve tatlılığı, yüksek değil ve kalıcılığı düşük. Gövde az-orta ve gazlılık düşük. Kalıcılığı az-orta yani bir ‘kolay içimli olsun’ sözü geçmiştir sanırım toplantılarda.
Genel değerlendirme: IPA deneyimini yaşatıyor, başarılı ancak giriş seviyesinde. İstenmeyen kokular ve bozulma yok. Ancak 4 şerbetçiotu derinliğini ben yakalayamadım. Bu kadar karışık bir malt yapısı yerine tek malt ve bu şerbetçiotları ile alkol ve gövde yükselebilir ve daha iyi bir bira olabilirdi. Ama belki daha az satardı.
Not olarak bu türün Stout versiyonundaki hataların yapılmadığı bir ürün olduğunu da belirteyim. Stout eğer reçete değiştirirse Fiyat/performans anlamında iyi bir ürün ailesi olabilir.
Bu topraklardan doğsa da tekrar yeşermesi 2010 sonrası küresel krizlere ve Covid salgınına denk gelmiş bira sektörünün önünde daha çok yol var. Ama atılan adımlar umut verici.
📝Bu yazı tadım notları ve kişisel sektör değerlendirmeleri içermektedir Covid nedeni ile yaşadığımız olağanüstü süreç göz ardı edilerek yazılmıştır. Şu an zaten her şey anlamsız.
Sonuçta; Biracılık, kazanacak.
ÖNEMLİ NOT: Bu yazı diğer IPA'lar içildikçe güncellenecektir.
Bu site amatörce ve hobi amaçlı olarak sürdürülen çalışmaların paylaşıldığı bir ortamdır.
Kişisel görüş ve değerlendirmeleri içermekte ve herhangi bir özendirici faaliyet, reklam ve tanıtım içermemektedir.
Bu siteye giriş yapmış kişiler alkolün zararlarını biliyor ve kabul etmiş sayılırlar.